Så sänker du högt kolesterol

6 av 10 vuxna svenskar har högt kolesterol.1 Det känns inte och det syns inte, men högt kolesterol kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar.2 Nyheten Senikol innehållande växtsteroler sänker högt kolesterol på några veckor.3 Lär dig mer om hur du kan sänka kolesterolet på ett effektivt sätt!

Högt kolesterol är en hälsorisk som kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar. Lyckligtvis finns det hjälp att få för att sänka kolesterolnivåerna, bibehålla normala kolesterolnivåer och därmed minska risken för hjärt- och kärlsjukdom.2 Nyheten Senikol innehållande växtsteroler både sänker högt kolesterol och bibehåller normal kolesterolnivå i längden. Senikol innehåller växtsteroler som rekommenderas vid högt kolesterol.4 Läs mer om Senikol här!

Senikol

Sänk högt kolesterol och bibehåll normal kolesterolnivå. Senikol är en kapsel innehållande växtsteroler som sänker högt kolesterol. Vid lägre doserig av Senikol bibehålls normal kolesterolnivå. Växtsteroler rekommenderas vid högt kolesterol. Tas i samband med måltid.

 • Sänk högt kolesterol
 • Bibehåll normal kolesterolnivå

senikol-kosttillskott-120-kapslar

Introduktionspris

299 kr 99 kr första månaden

Vad beror högt kolesterol på?

Även om det finns många olika orsaker till högt kolesterol spelar vår livsstil en stor roll. Äter man mycket mättat fett såsom kött, charkprodukter och feta mejeriprodukter eller transfett (godis, bakverk och friterade produkter) löper man oftast större risk att få högre LDL-kolesterol. Läs mer om kolesterolsänkande kost här. Andra faktorer som bidrar till högt kolesterol är rökning, alkohol, för lite motion, ärftliga faktorer och vissa sjukdomar som tas upp längre ner i artikeln.5-6 

Hur behandlas högt kolesterol?

Vid behandling av högt kolesterol är oftast utgångspunkten livsstilsförändringar. Detta inkluderar att äta en hälsosam kost som är rik på frukt, grönsaker och fullkorn, rökstopp samt begränsa mängden mättat och transfett i kosten. Regelbunden motion är också viktigt för att sänka kolesterolnivåerna och förbättra hjärthälsan. Förutom livsstilsförändringar kan läkemedel också användas för att behandla högt kolesterol. Läkemedel mot högt kolesterol får man enbart via vården, vanliga läkemedel som sänker kolesterol är statiner, fibrater och PCSK9-hämmare.5

Nyheten Senikol– sänk kolesterolet snabbt!

Nu finns det ett effektivt sätt att sänka högt kolesterol på några veckor – med nyheten Senikol med växtsteroler. Senikol är en mjuk liten kapsel som är lätt att svälja och innehåller växtsteroler som sänker LDL-kolesterolet på några veckor. Växtsteroler rekommenderas vid högt kolesterol.3-4

Riskfaktorer för högt kolesterol – när ska jag söka vård?

Att ha höga blodfetter kan öka risken för hjärtsjukdomar och stroke, vilket är anledningen till att det är viktigt att känna till dina kolesterolnivåer. Om du misstänker att du har högt LDL-kolesterolnivå i blodet eller om det finns någon i familjen som drabbats av hjärtsjukdomar, är det en bra idé att kolla upp din kolesterolnivå på vårdcentralen. Du kan behöva följa upp din kolesterolnivå om du tillhör någon av följande grupper5-6:

 • Typ 2-diabetes
 • Hjärt- och kärlsjukdom (exempelvis kärlkramp, hjärtinfarkt eller stroke)
 • Njursjukdom
 • Röker
 • Högt blodtryck
 • Övervikt eller fetma
 • Dricker mycket alkohol

10 tips för att sänka högt kolesterol: 2,5–6

 1. Ät en hälsosam kost: En kost som är hög i frukt, grönsaker och fullkorn kan bidra till att sänka kolesterolnivåerna. Undvik livsmedel som är höga i mättat fett och transfett, som rött kött, smör, ost och bakverk.
 2. Motionera regelbundet: Regelbunden motion kan hjälpa till att höja HDL-kolesterol och sänka LDL-kolesterol. Försök att träna minst 30 minuter om dagen, gärna fem dagar i veckan.
 3. Undvik rökning: Rökning kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar och höja kolesterolnivåerna. Försök att sluta röka och undvik rökiga miljöer.
 4. Drick måttligt med alkohol: Att dricka måttligt med alkohol kan höja LDL-kolesterol. För mycket alkohol kan höja blodtrycket och ökar även risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
 5. Minska stressnivåerna: Höga stressnivåer kan öka risken för högt kolesterol och hjärtsjukdomar. Försök att hantera stressen genom meditation, avslappningsmetoder, lugna aktiviteter, andningsövningar eller om du gillar träningsformer såsom yoga.
 6. Tappa i vikt: Övervikt och fetma kan höja kolesterolnivåerna. Genom att tappa vikt kan man sänka kolesterolnivåerna och förbättra hjärthälsan.
 7. Ta hjälp: Konsultera en läkare för att diskutera vad som är en lämplig åtgärd just för dig.
 8. Öka fiberintaget: Att äta livsmedel som är rika på lösliga fiber, som havre, baljväxter och frukt kan hjälpa till att sänka kolesterolnivåerna.
 9. Undvik transfetter: Undvik livsmedel som innehåller transfetter som frityrmat och processade livsmedel. Transfetter kan höja ”dåligt” kolesterol (LDL-kolesterol) och minska ”bra” kolesterol (HDL-kolesterol)
 10. Ha regelbundna läkarundersökningar: Genom att ha regelbunden kontakt med vården kan man övervaka kolesterolnivåerna och få tidig behandling om det behövs.

Vanliga frågor och svar kring Senikol

Hur fungerar Senikol och växtsteroler? 

Växtsteroler sänker kolesterolet genom att delvis hämma absorptionen av kolesterol i tarmen. Växtsteroler har liknande struktur som kolesterol och konkurrerar därmed med kolesterol för upptag, växtsteroler tas upp istället för kolesterol och minskar på så sätt upptaget av kolesterol i tarmen.4 

Kan jag ta Senikol tillsammans med andra läkemedel såsom statiner? 

Ja, det går bra att kombinera Senikol med statiner. Det är viktigt att följa upp serumkolesterolet tillsammans med en läkare när man önskar att sänka kolesterolnivåerna. På så sätt är det även enklare att förstå när man ska sänka doseringen av Senikol för att bibehålla de sänkta kolesterolnivåerna.3-4

Hur lång tid tar det innan jag får effekt av Senikol?  

Effekten på serumkolesterol börjar komma efter några veckor, helst i kombination med en hälsosam livsstil och sund kost.3,5 Vid intag av 1,5 – 3 g växtsteroler dagligen har växtsteroler visat sig sänka kolesterolnivåerna under en period på några veckor.3 Högt kolesterol är en riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdomar. För att minska den totala risken bör alla orsaker till hjärt- och kärlsjukdomar beaktas och förbättras.3 

Har du fler frågor kring Senikol?  Läs vanliga frågor och svar här!


*EFSA: Växtsteroler har visat sig sänka kolesterolhalten i blodet. En hög kolesterolhalt är en riskfaktor för kranskärlssjukdom. Detta är ett kosttillskott. Rekommenderad daglig dos bör inte överskridas. Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost och en hälsosam livsstil. Förvaras utom räckhåll för små barn. Produkten rekommenderas ej till gravida, ammande eller barn under 5 år.


Referenser:

 1. https://www.folkhalsorapportstockholm.se/rapporten2/riskfaktorer/hogt-kolesterol/
 2. Internetmedicin (https://www.internetmedicin.se/behandlingsoversikter/lipidrubbningar/hyperkolesterolemi/)
 3. EFSA Scientific Opinion plant sterol: The EFSA Journal (2009) 1175, 1-9
 4. H. Gylling et al. Plant sterols and plant stanols in the management of dyslipidaemia and prevention of cardiovascular disease. Atherosclerosis 232 (2014) 346-360 
 5. Läkemedelsboken (23-03-20) https://lakemedelsboken.se/kapitel/hjarta-karl/blodfettsrubbningar.html
 6. 1177 (https://www.1177.se/sjukdomar–besvar/hjarta-och-blodkarl/blodkarl/hoga-blodfetter/)  

WEB-SEN-D2C-SE-202406-2