image

Frågor och svar

Vad är växtsteroler?  

Växtsteroler är en naturlig beståndsdel i grönsaker, frukt, frön, nötter och vegetabiliska oljor. Växtsteroler har en liknande kemisk struktur som kolesterol och konkurrerar med kolesterol i tarmen, därmed hämmas kolesterolupptaget. Många kliniska studier har visat på att växtsteroler har en signifikant effekt på att sänka blodets kolesterolhalt. Det dagliga intaget av växtsteroler från livsmedel är inte tillräckligt stort för att få en uttalad effekt. Senikol innehåller växtsteroler i en mer koncentrerad form och sänker högt kolesterol på några veckor. Växtsteroler har visat sig sänka kolesterolhalten i blodet. En hög kolesterolhalt är en riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdomar.   

Är det tryggt att använda Senikol?  

Ja, växtsteroler är en naturlig beståndsdel i grönsaker, frukt, frön, nötter och vegetabiliska oljor. Växtsteroler rekommenderas dessutom vid högt kolesterol. Läs mer om Senikol här.

Vad innehåller Senikol? 

Senikol innehåller växtsteroler, medellånga fettsyror, gelatin (från nötkreatur), glycerol och karamellfärg.  

Varför ska jag ta Senikol med mat?  

Senikol förhindrar upptaget av kolesterol från maten i tarmen, därför rekommenderas det att ta Senikol i samband med måltid. Att se över sin kost är ett av de mest effektiva sätten att sänka sitt kolesterol. Läs mer om kolesterolsänkande kost här.

Kan jag ta Senikol tillsammans med andra läkemedel såsom statiner?   

Det går bra att ta Senikol tillsammans med andra läkemedel. De som använder kolesterolsänkande läkemedel såsom statiner kan komplettera sin behandling med Senikol. Senikol ger en tilläggseffekt i kombination med statiner. Det är viktigt att följa upp kolesterolnivån när man önskar att sänka högt kolesterol. Meddela gärna din läkare att du använder Senikol. 

Kan jag ta alla kapslar samtidigt? 

Det går bra att ta alla kapslar tas vid ett och samma tillfälle, i så fall gärna vid middag, då kolesterolnivån stiger under natten.  

Hur ska jag ta Senikol?    

Rekommenderad dosering för att sänka högt kolesterol är 2 kapslar, 2 gånger dagligen. För att bibehålla normal kolesterolnivå tas 1 kapsel, 2 gånger dagligen. Maxdos är 7 kapslar dagligen. Senikol tas i samband med måltid, gärna i samband med större måltider såsom lunch och middag. Senikol förhindrar upptaget av kolesterol från maten i tarmen, därför rekommenderas det att ta Senikol vid måltid. Tips! Efter att man sänkt förhöjt kolesterol till en hälsosam nivå kan man upprätthålla en normal kolesterolnivå genom att ta en lägre dos av Senikol. Kontakta gärna kundservice om du vill anpassa din prenumeration efter ditt behov.  

Vem kan ta Senikol? 

Senikol kan användas av alla som behöver sänka högt kolesterol. Med en lägre dos kan man sedan upprätthålla en hälsosam kolesterolnivå. Rekommenderas ej till gravida eller ammande. Kan tas från 5 år. 

Innehåller Senikol gluten, laktos, gelatin eller socker?  

Senikol innehåller inte gluten, socker eller laktos. Senikol innehåller dock gelatin. 

Har Senikol några biverkningar?  

Nej, Senikol har inga kända eller rapporterade biverkningar.  

Var tillverkas Senikol? 

Senikol är både utvecklad och tillverkas i Norge av den norska läkemedelskoncernen Sana Pharma Medical. 

EFSA: Växtsteroler har visat sig sänka/reducera kolesterolhalten i blodet. En hög kolesterolhalt är en riskfaktor för kranskärlssjukdom. Växtsteroler bidrar till att bibehålla normala kolesterolnivåer i blodet. 

Referenser:

  1. Gylling et al., European Atherosclerosis Society Consensus Panel on Phytosterols. Plant sterols and plant stanols in the management of dyslipidaemia and prevention of cardiovascular disease. Atherosclerosis. 2014, 232(2):346-60